Bezwaarde leden hhg Elim te Urk richtten comité op

Het bestuur van de onlangs opgerichte stichting hervormd gereformeerd comité Urk heeft gisteren in een verklaring laten weten dat het comité is opgericht op initiatief van een aantal bezwaarde leden van de hersteld hervormde gemeente (hhg) Elim te Urk.

De leden hebben bezwaar tegen het feit dat het contract met emeritus predikant prof. dr. W. J. op ’t Hof als bijstand in het pastoraat is beëindigd, „terwijl eerder door de kerkenraad van de genoemde gemeente beloofd was om met hem verder te gaan (op 19 april in een openbare schuldbelijdenis voor God en Zijn gemeente).” Het bestuur stelt verder: „Wij weten ons nauw verbonden aan onze herder en leraar ds. Op ’t Hof en andere predikanten die de gereformeerd bevindelijke prediking een warm hart toedragen. Het comité voorziet dus in een geestelijke behoefte.”

De scriba van de hhg Elim, ouderling J. Kaptijn, noemt de weergave van het comité desgevraagd een „verdraaiing van de feiten.” Volgens hem is er ook niet in het openbaar schuld beleden. „Er zijn meerdere afkondigingen geweest als gevolg van de spanningen die er ontstaan zijn tussen de kerkenraad en dr. W. J. op ’t Hof, die na zijn emeritaat bijstand in het pastoraat was in de gemeente. We hebben die spanningen proberen op te lossen, maar dat is niet gelukt.” Volgens de scriba heeft de kerkenraad niet beloofd dat dr. Op ’t Hof weer als bijstand in de gemeente zou kunnen gaan werken. „Als we dat hadden beloofd, was dat ook gebeurd.” De hhg Elim telt ongeveer 350 leden.

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) komt aan de bezwaren niet tegemoet, stellen de bestuursleden van het comité verder. Ds. R. W. Mulder, scriba van de HHK-synode, reageerde hierop vanmorgen: „Dit is hun conclusie van de kerkelijke rechtsgang.”

 

Bron: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/bezwaarde_leden_hhg_elim_te_urk_richtten_comite_op_1_965559